‘Als je iets niet probeert, lukt het nooit.’ @aturtelboom

Eind april waren de straffe madammen te gast in Antwerpen bij Annemie Turtelboom, Minister van Justitie.

We vroegen haar opinie over ‘Lean In’, het onlangs verschenen boek van Sheryl Sandberg, COO van Facebook. Daarin spoort de auteur vrouwen aan om volop te gaan voor hun passie en hun interne barrières opzij te zetten. Sandberg pleit voor de oprichting van ‘Circles’ of netwerken van vrouwen die ervaring uitwisselen over de weg naar de top. Een beetje zoals wij met de straffe madammen doen.

Screen Shot 2013-05-21 at 19.07.35

Ook Minister Turtelboom legt de nadruk op het overbruggen van interne drempels en het uitwisselen van ervaringen. Ze roept vrouwen op om sneller te gaan voor een promotie, zelfs als ze niet over alle vaardigheden of ervaring beschikken. Groeien doe je net door uit je comfortzone te stappen. Over obstakels in je werk, is ze heel duidelijk: ‘Als je iets niet probeert, lukt het met zekerheid niet. Ik wil nooit het gevoel hebben ‘Had ik het maar geprobeerd’. Ze voegde er ook aan toe dat ze de grootste kansen in haar professionele carrière kreeg van mannen.

Hilarisch was haar anecdote over Alexandra Schaapveld, die 25 jaar CEO was bij ABN Amro. Op de vaak gestelde vraag aan vrouwen ‘Hoe doe je dat toch, een carrière combineren met kinderen?’ antwoordde ze: ‘Dat is eenvoudig. Ik had er zoveel problemen mee, dat ik ze gewoon heb weggegeven.’

De Minister lanceerde tot slot een warme oproep aan alle straffe madammen om ook verder te kijken dan de eigen navel. ‘Westerse vrouwen hebben een verantwoordelijkheid naar vrouwen op andere continenten. Als je vrouwen emancipeert, emancipeer je de hele gemeenschap.’

Screen Shot 2013-05-21 at 19.04.32

Wil je ook deelnemen aan een (gratis) straffe madammen twunch en netwerken op niveau? Check dan nu de data op www.twunch.be Op 21 juni zijn we te gast bij Sabine de Bethune, Voorzitster van de Senaat in Brussel.