Eerste vrouwelijke rector … aan de VUB.

Vorige week werd Anne De Paepe, Professor genetica, verrassend de eerste vrouwelijke rector van de universiteit Gent. De VRT redactie vroeg Anne De Paepe een eerste reactie na haar verkiezing, die u hier kan bekijken. 

Binnen die andere grote universiteit, de KU Leuven haalde Professor Rik Torfs het nipt van de vrouwelijke kandidate en voormalig vice-rector Professor Karen Maex. In de aanloop naar beide verkiezingen, was er nogal wat te doen rond vrouwen aan de universiteit.

Hoewel het aantal mannelijke en vrouwelijke studenten al jaren gelijk loopt, en beiden evenveel doctoreren, blijken dames nog steeds niet door te stoten tot de top van de universiteit. Tussen 20 en 25 % van de docenten aan de Vlaamse universiteiten is vrouw. Nog een trapje hoger op de ladder, bij de benoemde professoren, is nog slechts 7 tot 10 % een vrouw (De Morgen, 2012). Het aantal vrouwelijke rectoren is nu alvast gestegen.

Maar ere wie ere toekomt. Het was de Vrije Universiteit Brussel die met Els Witte, Professor in de hedendaagse geschiedenis als eerste Vlaamse universiteit een vrouw als rector verkoos in 1994. Ze is er nog steeds ere-rector. De VUB gaf haar eredoctoraten dit jaar ook exclusief aan vrouwen.