Mevrouw de Voorzitter van de Senaat

Het gebeurt niet elke dag. Een bende van 70 straffe madammen die de Senaat overneemt. Een bont gezelschap van vrouwelijke academici, ondernemers, madammen uit de sociale sector, technologie, journalisten, politici en voor het eerst ook een vreemde eend in de bijt: een moedige man.

Op vrijdag 21 juni waren we met de #straffem twunch te gast bij Voorzitter Sabine de Bethune, die ons meenam doorheen de politieke geschiedenis van België aan de hand van enkele straffe madammen, na een gesmaakt bezoek onder begeleiding van enkele voortreffelijke gidsen. Haar volledige speech kan je nog eens nalezen via speechsabinedebethune_20130621_twunch straffe madammen.  Hieronder de leuke weetjes die wij onthouden.

 

straffem senaat groepsfoto

 • Wist je dat vrouwen al sinds de eerste wereldoorlog verkiesbaar zijn in Kamer en Senaat, maar pas sinds de tweede wereldoorlog stemrecht hebben?
 • Wist je dat de eerste vrouwelijke senator in 1921 werd aangeduid via coöptatie en Marie Spaak Janson heette? Ze was de zus van Paul-Emile Janson en de moeder van Paul-Henri Spaak, beiden eerste minister.
 • Wist je dat niet Sabine de Bethune, maar Anne-Marie Lizin de eerste vrouwelijke Voorzitter van de Senaat was?
 • Wist je dat bij het aantreden van Sabine in de Senaat 18 jaar geleden de vrouwelijke bodes in het parlement geen broek mochten dragen?
 • Wist je dat voor het invoeren van de quotawet Smet-Tobback in 1994 die 1/3 vrouwen op de kieslijsten verplicht maakte, nooit meer dan 10 % van de volksvertegenwoordigers vrouwelijk waren? Sinds 20o2 werd de wet geamendeerd en vandaag moeten er evenveel vrouwen als mannen op elke kieslijst staan. Vandaag is bijna 40 % van de senatoren een vrouw.
 • Wist je dat vrouwelijke senatoren meer vrouwenrechten op de agenda brachten, maar de meerderheid aan mannelijke senatoren deze goedkeurden?
 • Wist je dat slechts 1 op 12 rechters aan het Grondwettelijk Hof in België een vrouw is? In Burundi gaat het om de helft.
 • Wist je dat Rika De Backer de feitelijke eerste Minister-President van Vlaanderen was?
 • Wist je dat Miet Smet de eerste Minister van Gelijke Kansen was?
 • Wist je dat voormalig vice-premier Magda Aelvoet als eerste vrouw de titel Minister van Staat kreeg?
 • Wist je dat er vandaag nog altijd geen wet tegen seksisme is in België?

Sabine de Bethune en enkele van haar collega-senatoren en straffe madammen in de Senaat sluiten zich graag aan bij onze club en kan je ontmoeten op één van de volgende #straffem twunches.  Op 30 augustus zijn we te gast bij @pattiverdoodt van Mobistar en stellen @elkejeu en @catoleonard hun boek ‘Vreemdgaan voor managers’ voor in primeur. Op 24 september zijn we te gast bij @yamilaidrissi in het Vlaams Parlement.

Wil je er ook bij zijn? Registreer dan nu op http://www.twunch.be. Tot snel?