Crossovers maken, daar gaat het over.

Screen Shot 2013-11-01 at 16.08.17Op 24 oktober waren we te gast bij Bart Van Elzen in Leonhard’s Gallery Antwerpen voor een bezoek aan de expo van de Antwerpse kunstenares Merel Van Beeumen, getiteld ‘Life is an art. Art is my life.’ Ze leidde ons rond in haar universum van prachtige werken, geïnspireerd door vele reizen, om even stil te staan bij wat haar drijft: ‘Het belangrijkste in het leven is liefde. Dat wil ik meegeven in mijn werk.’

Edith Vervliet, voormalig algemeen directeur van het Flanders Fashion Institute, die zichzelf ‘een madam van de klassieke print’ noemt,  wees op het toenemend belang van netwerken, ook via digitale media, voor creatieve ondernemers. ‘Ik dacht dat creativo’s van nature uit met een open vizier in de wereld staan, maar dat lijkt niet altijd zo.  In Antwerpen komen mensen en culturen samen van 170 verschillende nationaliteiten… Uit de interacties tussen die verschillende culturen en creatieve disciplines ontwikkelen zich nieuwe ideeën, producten, diensten en organisatievormen. Maar wie wil slagen als ondernemer in de creatieve economie moet flexibel zijn en risico’s en experimenteren niet schuwen. Netwerken, delen en verbinden, dat is de uitdaging, of het nu gaat om productiehuizen, schrijvers, mode-ontwerpers of andere creativo’s.’  

In Antwerpen zorgen 8000 creatieve ondernemers vandaag al voor 17.000 jobs.  Onder hen vele straffe madammen zoals Merel, mode-ontwerpster Veronique Branquinho, Christine Conix van het gelijknamige architectenburo of nog Anne Chapelle, zakelijk leider van Ann Demeulemeester en Haider Ackermann.  Antwerpen heeft de ambitie om Creatieve Hoofstad van Europa te worden, zoals schepen Philip Heylen onlangs aankondigde. Edith ziet hier een specifieke rol voor de stad: ‘Zij moet het talent koesteren en voor verbindingen zorgen – crossovers maken – tussen verschillende creatieve sectoren, ook op specfieke gebieden zoals mode en erfgoed.”

Screen Shot 2013-11-01 at 16.05.43Screen Shot 2013-11-01 at 16.04.55Screen Shot 2013-11-01 at 16.04.40Screen Shot 2013-11-01 at 16.04.27 Screen Shot 2013-11-01 at 16.03.54Screen Shot 2013-11-01 at 15.59.04

Nieuwsgierig naar de expo van Merel? Tot 10 november kan je nog terecht bij Leonhard’s. Detailinfo vind je op deze site. Daar kan je ook je gegevens achterlaten als je graag wordt uitgenodigd voor toekomstige tentoonstellingen bij Bart. Onze volgende straffe madammen twunch bij Telenet is volzet, maar vergeet niet in te schrijven voor de twunch op 19/12 met de nieuwe rector van de Universiteit Gent, Anne de Paepe. Dat kan met je twitter account via deze link en met je mailadres via deze link.