Gewoon doen !

Screen Shot 2014-01-09 at 11.04.12Op 19 december waren de straffe madammen te gast bij Prof. Anne De Paepe, rector van de universiteit Gent sinds de start van dit academiejaar.

Zij deelde haar ervaringen als vrouwelijke student, vrouwelijke onderzoeker en vrouwelijke prof aan de Universiteit Gent. Van de eerste vrouw die er afstudeerde als geneesheer in 1893, over de eerste vrouwelijke dierenarts in 1954 tot de eerste vrouwelijke rector. Wist je dat in 1996 voor het eerst meer vrouwen dan mannen afstudeerden aan de Ugent? Vandaag is 53 % van de startende studenten een meisje, terwijl slechts 14 % van de hoogleraar een vrouw is. Sinds 2008 werkt de beleidscel diversiteit aan een omslag om ook dat laatste cijfer omhoog te krijgen. Rector De Paepe toonde zich een vurige pleitbezorgster voor meer samenwerking tussen universiteiten onderling, en tussen universiteiten en andere stakeholders. Om elkaar sterker te maken. Ze meent dat vrouwen hierin een sterke rol kunnen spelen. Haar volledige speech kan je downloaden via  SpeechAnneDePaepe-straffe madammen-20131219 .

Laat nu net dat de belangrijkste doelstelling zijn van het straffe madammen netwerk. Ambitieuze vrouwen uit alle geledingen van de maatschappij samen brengen om van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen over hoe ze hun interne barrières kunnen overbruggen en ‘gewoon doen’, zoals Anne De Paepe ons aanraadde. Net als eerdere sprekers benadrukte ze dat je moet durven springen als een nieuwe job, uitdagingen, interview of speakers opportunity opduikt. Was je er ook bij? Ontdek hier enkele foto’s.

Ook gehoord op deze lunch: ‘Ik geloof niet in ‘madammen only’ events. Maar dit vind ik fantastisch. Informeel, interessant, op niveau netwerken. Zoals het moet’. Blij dat te horen.