Ga op zoek naar je eigen stopcontact.

Screen Shot 2013-12-10 at 17.40.09Op 29 november waren we te gast bij Telenet, het enige beursgenoteerde bedrijf in België waar de helft van het management vrouwen zijn, en dat zonder quota. Inspirerend, warm, verrassend, echt, dat was het.
We hoorden verhalen van Martine Tempels en Ann Caluwaerts over het kiezen van je eigen pad. Kennis, kunde, passie en inkomsten komen daarbij samen. Over het belang van rolmodellen, met een geweldig filmpje over speelgoed voor meisjes, dat je hier nog eens kan bekijken.Ze moedigden ons aan om toch maar voor die uitdaging, moeilijke job of promotie te gaan: ‘Als je kan zingen, kan je veel liederen aan’ zoals Ann het verwoordde. Ze bracht het als burgerlijk ingenieur tot volbloed ‘Mediamadam’ in een zeer conflictrijke omgeving. Het volhouden vraagt niet alleen kennis en kunde, maar ook energie. Zorg voor een stopcontact waar je af en toe kan bijtanken. Je gezin, sport, een passie naast de job. Passie is ook de drijfveer voor Martine, Head of Telenet for Business en ICT Woman of the Year, bij de uitbouw van haar Coderdojo project, dat kinderen op een speelse manier aanzet om te leren programmeren.DSC_1582CEO John Porter mocht ook even binnen van de dames.Maar de speech liet hij over aan de ‘surprise guest’ van de dag, zijn moeder Sandra Van Fossen. Fervent feministe, voorvechtster vrouwenrechten, professor in leiderschap. Een straffe madam pur sang dus. En een echt kippenvelmoment. ‘Leadership does not come to us because we are smart. We need to learn skills to be effective as a leader. Women go for leadership, but often not at the highest level. Just go for it and don’t take no for an answer. Don’t wait for someone to recognize you. You need to lean in and claim leadership. Be prepared to fail.’ 

Dat vroeg om een vraag aan de straffe madammen van Telenet. Hoe doen zij dat in de praktijk ‘voorover leunen en leiderschap opeisen’? Martine wijst erop dat vrouwen vaak meer aanmoediging nodig hebben. Ann benadrukt dat je angst opzij moet durven zetten. ‘Don’t be afraid to fail. Go beyond your fears.’ Claudia Poels, Head of HR, gaf aan hoe belangrijk de steun van haar gezin is om op dit niveau te functioneren. En Birgit Coninx, de kersverse CFO van Telenet, deelde een persoonlijk verhaal over hoe ze als 6-jarige alleen met de tram naar de pianoles ging. ‘Als ik vandaag voor moeilijke taken sta in mijn job, denk ik er nog vaak aan terug. Dat kon je toen ook, dit zal ook wel gaan. En vervolgens spring ik gewoon. Mijn zus en broer zijn ondernemer, het zit dus in ons bloed en vooral, we kregen het mee in onze opvoeding.  De vijfde straffe madam binnen de directie, Inge Smidts, was tegen die tijd alweer in een vergadering, dus haar verhaal heb je nog tegoed.

Wat ik onthou van deze twunch? Durven falen, een eigen stopcontact om bij te tanken, doorzetten en je plan trekken. En dan kom je er wel, als je tenminste doet wat je graag doet, want dat is de eerste voorwaarde.

Zin om deel te nemen aan de volgende twunch op 19/12 met Anne De Paepe, de rector van Ugent ? Via twitter kan dat via deze link en via je mailadres of Facebook account via deze link. Tot dan!