Je dwingt geen respect af vanuit een ivoren toren.

Screen Shot 2014-01-29 at 18.36.51Op 28 januari waren de straffe madammen te gast op het Parket van Gent. Melanie De Vrieze interviewde er de 4 topmagistrates uit haar boek ‘Parket Magistraal’. Bernadette Baeyens, Caroline Dewitte, An Schoonjans en Ilse Vandenbroucke gunden ons een blik achter de schermen van het Openbaar Ministerie.

Het eerste dat opvalt, is hoe goed ze elkaar kennen. Het wordt de leidraad in hun verhaal. Een parket functioneert als een hecht team, over elke zaak wordt overleg gepleegd met elkaar en ieder heeft een specialisatie. Om goede beslissingen te nemen die rechtvaardig zijn voor slachtoffer en dader, maar ook om de job draaglijk te houden. In tegenstelling tot de politie, krijgen parketmagistraten geen psychologische bijstand. ‘Dagelijks geconfronteerd worden met harde feiten hakt op je in, je moet kunnen ventileren. Elkaar aanvoelen en steunen is dan cruciaal. Je moet ook menselijk blijven. De dag dat je niets meer voelt bij een zaak, is de dag dat je ermee moet stoppen.’ Een quote die ik ook hoorde tijdens de receptie achteraf van de Voorzitter van de Gentse Rechtbank.

Het boek kwam er vanuit de overtuiging dat meer transparantie nodig is. ‘Het gerecht kan geen respect afdwingen door te blijven opereren vanuit een ivoren toren. Onbekend maakt onbemind en ons beroepsgeheim laat niet altijd toe om commentaar te geven op specifieke zaken. Met dit boek willen we inzicht geven in een wereld die vele mensen niet kennen’. Alle vier zijn het echte idealisten. Ze kozen voor het beroep van magistraat om het algemeen belang te dienen, eerder dan het belang van een dader. Zeven op tien Gentse parketmagistraten is vandaag trouwens een vrouw. Procureur Johan Sabbe keek toe en zag dat het goed was. Hij is duidelijk fier op zijn team.

Ik heb me nog nooit gediscrimineerd gevoeld als vrouw in deze job. Ook niet in onze veelvuldige samenwerking met (vooral) mannelijke politie-agenten. Er is absoluut respect voor elkaars job, dat is ook nodig omdat alles zo snel moet gaan en je ‘s ochtends nooit weet wat de dag brengt. Alert en stressbestendig zijn, kennis van zaken hebben, het zijn belangrijke vaardigheden. Maar buikgevoel is minstens even belangrijk.’ Straffe madammen, dat zijn ze zeker. Volgens de definitie in het woordenboek: ‘Eentje die iets uitzonderlijks heeft gepresteerd. Zie ook: toffe.’

Ook zin om de volgende straffe madammen lunch bij te wonen? Op 25 februari gaan we naar Ieper. We lunchen er met Françoise Chombar, CEO van Melexis, het grootste Belgische technologiebedrijf. In deze clip ontdek je waarom ze genomineerd werd als Trends Manager van het Jaar 2013. Aansluitend bezoeken we het oorlogsmuseum ‘In Flanders Field’. Inschrijven is verplicht en kan via deze link.