Het is niet omdat je bekend bent, dat je een straffe madam bent.

Screen Shot 2014-05-28 at 09.43.32

Op 22 mei waren de straffe madammen (#straffem) te gast bij Claire Tillekaerts (@CTillekaerts), CEO van Flanders Investment & Trade (@FITagency). Ze ontving ons hartelijk in de splinternieuwe kantoren met panoramisch uitzicht op Brussel. Met veel charme en een kwinkslag deelde ze haar successen en bezorgdheden voor de toekomst.

FIT speelt een belangrijke rol bij het aantrekken maar ook behouden van buitenlandse investeringen in Vlaanderen, Daarnaast helpt FIT Vlaamse bedrijven met export. Met 5 kantoren in Vlaanderen en 101 in het buitenland heeft FIT een uniek netwerk om die opdracht te vervullen. FIT organiseert onder andere missies met de minister-president en met Prinses Astrid, beursdeelnames, seminaries, enz, maar gaat in het buitenland vooral op zoek naar potentiële partners voor Vlaamse bedrijven, en naar investeerders.

Wereldwijd verdriedubbelde de goederenexport sinds 2002, en groeilanden nemen een steeds groter deel van de koek. Vlaanderen blijkt een ‘super trading nation’ te zijn, de nr. 4 van de ‘globalized economies’ na Hong Kong, Singapore en Ierland. Export is dus extreem belangrijk voor onze economie. Traag maar zeker verschuift onze export richting groeilanden: 10 jaar geleden ging drie vierde van de export naar de EU-28-landen, nu nog twee derden. De kapitaalinstroom uit buitenlandse investeringen is wereldwijd tussen 2002 en 2013 verdrievoudigd. De groei komt vooral uit Latijns-Amerika en Afrika.Vorig jaar haalden we in Vlaanderen 191 investeringsprojecten binnen, voor 1.91 miljard euro. Dat is 20 % meer dan in 2012.

Minder goed nieuws is dat er steeds meer druk komt op de buitenlandse investeringen in ons land. De concurrentie, niet in het minst van onze noorderburen, wordt steeds scherper. Problematisch, als je weet dat 4 op 10 jobs wordt gecreëerd door internationaliserende bedrijven. En op het vlak van e-commerce doen we het in Vlaanderen helemaal niet zo goed. Essentieel voor ons om investeerders naar Vlaanderen te halen én ze hier te houden, zijn stabiliteit in de regelgeving, Engelstalige dienstverlening. Er is ook meer samenwerking nodig tussen iedereen die initiatieven neemt rond internationaal ondernemen en het aantrekken van buitenlandse investeerders.’ Een duidelijke boodschap voor de nieuwe Vlaamse minister-president.

Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor het uitgebreide netwerk van binnen- en buitenlandse medewerkers bij FIT. 96 % van de Vlaamse bedrijven blijkt alvast tevreden over het geleverde werk van FIT, en dat is een stuk hoger dan de meeste andere overheidsadministraties. Zou het toeval zijn dat FIT niet alleen geleid wordt door een vrouwelijke topambtenaar maar ook een vrouwelijke voorzitter heeft (Christl Joris, ETAP) ?

Over straffe madammen is Claire Tillekaerts heel duidelijk: er zijn er in overvloed, alleen kennen we ze te weinig. ‘Ik ken heel wat vrouwelijke octopussen die met zoveel dingen tegelijk bezig zijn en succes hebben. Alleen komen ze er niet mee naar buiten. We moeten wat meer haantjesgedrag kweken: zeggen wat we doen en tonen hoe we succesvol zijn. Op een voetstuk gaan staan doen de meeste vrouwen niet van nature, maar het is wel absoluut nodig om het voorbeeld te geven aan anderen. Dus als je gevraagd wordt voor een persinterview, presentatie of speech: gewoon doen!‘ Laat dat nu net de leidraad zijn van de straffe madammen club. ‘Het is niet zo dat je een straffe madam bent omdat je visibiliteit krijgt, en dat je geen straffe madam bent als je bescheiden bent. Maar om vooruit te geraken helpt het om je ambitie te blijven tonen en je successen te delen. Dat doen anderen niet in je plaats.’

Wil je er volgende keer ook bij zijn? Schrijf je dan nu in voor de straffe madammen lunch op 19 juni in deSingel in Antwerpen, met Wivina Demeester, Voorzitter, over de impact van kunst, cultuur en architectuur op de samenleving. Het kan via deze link.

Tot dan,

Elke Jeurissen @elkejeu