Belangrijke zaken moet je minstens 3 keer vragen.

Screen Shot 2014-11-26 at 14.08.20Ze hadden heel wat bekijks op de site van Atlas Copco op 18 november jl. Niet minder dan 60 straffe madammen die geëscorteerd werden naar de meeting room voor een heuse netwerklunch. De Pleiades, gastvrouwen van dienst, ontvingen de straffe madammen en gaven ze drie waardevolle tips mee. Dat is een intern netwerk dat vrouwelijke werknemers opzetten om elkaar te stimuleren en te ondersteunen in hun carrierepad. En het werkt.

“Goede managers groeien binnen het bedrijf.” Zo verwelkomde Philippe Ernens, President Airtec Division de geïnteresseerde dames. “We moeten bij Atlas Copco genoeg vrouwen aantrekken en ze voldoende stimuleren om ze te laten doorgroeien naar het management.” “Het staat bovendien zwart op wit in de doelstellingen van de Atlas Copco groep,” vult Suki Maesen, IT competence Center manager, aan. “De diversiteit verhogen, zowel in gender als in nationaliteit.” De straffe madammen van AtlasCopco, gaven drie concrete tips.

Tip 1: Stop niet bij de eerste NEEN

“Mijn regel is: belangrijke zaken moet je minstens drie keer vragen,” licht Suki toe. “Stop niet bij de eerste keer. Als je echt overtuigd bent, als het goed onderbouwd is en je gelooft erin, dan blijf je vragen. Ik stel het ook bij mezelf vast in hoe ik met teamleden omga: bij de eerste keer ga ik misschien niet meteen instemmen, bij de tweede keer twijfel ik, en bij de derde keer zie ik hoe overtuigd die persoon is, dus dan moet het wel belangrijk zijn.” De ongeveer 60 aanwezige vrouwelijke professionals knikken instemmend. Ondertussen betreedt Claudia Baes de vloer. Zij was een van die vrouwen die dat extra duwtje in de rug kreeg van Suki Maesen. “Waarom is dit niets voor jou?” begon het met een onschuldige vraag met in bijlage een interne vacature. Op tien januari start Claudia met het project.

Tip 2: Wacht niet te lang

“Vrouwen, wacht niet te lang bij het afleveren van een project”, licht Baes de tweede straffe tip toe. “Vrouwen hebben de neiging om pas iets af te leveren als het 100% af is. Soms moet je het gewoon doen, ook al denk je zelf dat het maar 80% volmaakt is. Je zal zien dat je er verder mee komt.”

De vrouwen van Atlas Copco zijn trouwens niet aan hun proefstuk toe. Pleiades, het interne netwerk voor vrouwen én mannen, dat verwijst naar de dochters van Atlas, vormt een ‘sterrengroep in beweging.’ Op geregelde tijdstippen trekken de geïnteresseerden zich terug in een meeting room waar de vrouwen weliswaar in de meerderheid zijn, maar niet overheersen. “Het is een hotspot die mensen inspireert om zaken anders aan te pakken”, legt Caroline Dehaemers, een van de eerste ‘Pleiades’, uit. “We maken het niet veel mee dat er in een meeting meer vrouwen dan mannen aanwezig zijn.” In die Pleiades meetings worden workshops gegeven onder meer over netwerken, career management, sociale media, spreken voor een groep of burnouts. Geen enkel onderwerp is taboe.

Tip 3: Wees zichtbaar

“Ik heb me de eerste twee jaar bij Atlas Copco verscholen achter mijn bureau. Procesmanagement, data verwerken en projectmanagent, ja, maar spreken voor een groep, dat deed ik niet”, gaat Caroline verder. “Pas via het Pleiades netwerk heb ik geleerd dat het noodzakelijk is om mezelf te laten zien aan het management. Als je wil doorgroeien, moet je daar aan werken.” Dehaemers gaf zo onlangs een lezing aan de Vlerick Business School en probeert nu anderen te inspireren. “Maak jezelf kenbaar. Toon jezelf!

IMG_1564_groepsfoto_pleiades_elkeJeurissen_straffe_madammenVond je ook zoveel inspiratie in het verhaal van de straffe madammen bij Atlas Copco? Dan kan je hun presentatie hier nog eens bekijken Straffe Madammen@AtlasCopco.

Blog geschreven door Lauren Heeffer