Geen verandering zonder weerstand. Ook bij de overheid.

Screen Shot 2014-12-16 at 12.48.17Verandering. Het lokt altijd weerstand uit. Ook binnen een overheid die moet besparen, en dus schrappen in haar personeelsbestand. Dat leerden we eind januari van Brigitte Mouligneau en Elke Wambacq, 2 straffe madammen die ondanks tegenkantingen en interne weerstand blijven gaan voor hun visie.

Brigitte Mouligneau, Hoofd van de Stafdienst van de Vlaamse Overheid gaf toelichting bij de realisaties van haar project Vlaanderen in Actie, dat Vlaanderen terug naar de top in Europa moet brengen. De voorbije 5 jaar werden meer dan 2000 stakeholders betrokken en 100 partners ondertekenden het VIA project om samen te werken aan 13 concrete deelprojecten. De crisis vertraagde het proces echter en de samenwerking met privé-partners liep niet altijd even makkelijk. Brigitte zag heel veel innovatieve ideeën ontstaan op het kruispunt van sectoren en talenten en is overtuigd dat de overheid op de ingeslagen weg moet voortgaan. Ze roept de overheid wel op om bedrijven en andere organisaties buiten haar eigen muren meer te behandelen als gelijkwaardige partners. Dat is echt nodig wil ze sneller resultaat boeken. Haar presentatie kan je hier nog eens bekijken: Straffe madammen.

Elke Wambacq is ook gekend als blogger InnoElke en is co-auteur van het boek ‘Dinobusters‘, over een nieuwe overheid. Het brengt haar op internationale podia zoals dat van de OESO. Elke pleitte begin dit jaar voor een andere aanpak van de nodige hervormingen via een G1000 van de overheid in een column in De Tijd. Maar heeft een ambtenaar eigenlijk het recht om de politiek te vertellen hoe het beter kan? Op zijn minst een interessante vraag.

Hoge bomen vangen veel wind. Haar aanklacht tegen ‘ploeterbesparingen’ leidde tot parlementaire vragen en pittige discussies binnen de overheid. Voor elke tegenstander is er echter ook een voorstander van verandering. Mooi om zien dat ervaren rot in het vak Brigitte de jonge Elke vol passie aanspoorde om vooral door te gaan en zich niks aan te trekken van de weerstand van de Dino’s die het status quo verdedigen: ‘Elke verandering roept weerstand op. Koppig volhouden en doorzetten is de boodschap!