200 Madammen komen uit hun kot als expert

straffem vrt 4straffem vrt 3straffem vrt

Journalisten die op zoek gaan naar experten om hun artikels of reportages te verrijken. Het is dagelijkse kost. Maar er zijn te weinig vrouwelijke experts die aan bod komen. Op de tv-zenders van de VRT is een derde van de sprekende actoren een vrouw. Het Steunpunt media becijferde dat 1 op 4 experts die aan bod komen in kranten vrouwelijk zijn.

Een goede expert heeft kennis van zaken, is beschikbaar en kan zaken eenvoudig uitleggen. Dat is zo voor een media-interview, en dat is ook zo voor een congrespodium. Is er een goede reden waarom maar een derde van de experts in media en slechts 15 % van de sprekers op congressen een vrouw is?

Er zijn vrouwelijke experts genoeg, ik heb er de afgelopen jaren tientallen mogen ontmoeten. Maar ze zijn te weinig zichtbaar en gaan er soms te makkelijk vanuit dat men hen wel zal ontdekken. Midden januari lanceerde ik daarom i.s.m. de VRT deze oproep om uit je kot te komen. Eerlijk gezegd, ik had geen idee dat jullie zo massaal zouden reageren. Bijna 200 dames hebben zich de afgelopen maand gemeld als vrouwelijk expert voor radio en TV. Ze bestaan dus echt. En ze komen nu ook uit hun kot. Blijkbaar is dat zo’n verrassing dat er zelfs een parlementair debat over was in de Commissie Media van het Vlaams Parlement.

Gisteren gaf ik tekst en uitleg over dit initiatief in een interview op Radio 1 en kwamen enkele van de dames meteen aan het woord in een reportage voor Ter Zake n.a.v. de ontmoeting tussen 20 van de 200 dames met de VRT redactie. Haast alle kandidaten bleken in aanmerking te komen als expert. Daarom besliste de VRT dit najaar nog een tweede ontmoeting met de redactie in te plannen. De experten worden bovendien doorverwezen naar http://www.expertendatabank.be. Dat is een databank van experts opgezet door de Vlaamse overheid die wordt geconsulteerd door journalisten van alle audiovisuele en printredacties.

Het excuus ‘we vinden ze niet’ is vanaf nu ongeldig. Je kan meer dan 500 interessante Belgische vrouwen volgen op Twitter @elkejeu/straffemadammen. Laat me weten wie ontbreekt op het lijstje. Of kom eens langs op een van de lunches van de Straffe Madammen Club .

Feedback of ideeën om nog meer vrouwen zichtbaar te maken, zijn welkom elke.jeurissen@glassroots.com of @elkejeu.

Elke Jeurissen