Ondernemen is risico nemen. En dat verdient respect.

corda 2Eind maart waren we te gast in de splinternieuwe incubator voor startende bedrijven op de CordaCampus in Hasselt. Een Straffe Madammen avond in het teken van ondernemerschap.

Grete Remen, CEO van Damhert deelde het verhaal over de groei van haar familiebedrijf, al 30 jaar aan de top in natuurvoeding, ook toen dat nog niet hip was. Innovatie blijkt het geheim om de bikkelharde concurrentie in de retail het hoofd te kunnen bieden. Ze investeerde in een eigen lab voor het ontwikkelen van innovatieve grondstoffen met hulp van IWT en bracht met Tagatesse als eerste een suikervervanger op de markt, lang voor er sprake was van Stevia. Dit voorjaar verbaasde ze met de eerste insectenburger, die nu al een topper blijkt in Nederland en net op de avond van ons event de Gondola prijs kreeg voor het meest innovatieve product in de retail.  Een straffe madam dus, die zelf ‘hard werken’ noemt als de belangrijkste tip voor succes als ondernemer.

Ondernemen is risico nemen, dat bleek ook heel sterk uit het verhaal Hilde Rutten. Zij besloot als werknemer van BergHOFF International, een groothandel in potten, pannen en ander keukengerei om 7 jaar geleden het virtueel failliete bedrijf over te nemen. Jawel, dat was in 2008, het jaar dat de crisis begon. Die bleek een opportuniteit omdat heel wat klanten hun leveranciers grondig onder de loep namen. Het moment om een nieuwe, innovatieve aanpak naar voor te schuiven. Met een Duitse merknaam die degelijkheid uitstraalt, hoewel de productontwikkeling in Limburg gebeurt en de productie in China. En dat werkte.

Hilde gaf haar eigen woning in pand om ondernemer te worden, vandaag zijn de groeicijfers indrukwekkend en is Hilde finaliste van de Womed Award voor beste vrouwelijke ondernemer van het jaar. Het uitbouwen van partnerships en loyalty programma’s met A merken in de gastronomie, in combinatie met actief gebruik van sociale media en PR blijken haar succesrecepten. Het gaat zelfs zo goed dat BergHOFF onlangs zijn intrek nam in een splinternieuw gebouw, waar met regelmaat van de klok topchefs gastronomisch koken en het merk op de kaart zetten.

Screen Shot 2015-03-27 at 13.03.26 Screen Shot 2015-03-27 at 13.03.16 Screen Shot 2015-03-27 at 13.03.09 Screen Shot 2015-03-27 at 13.03.01