Afgewezen worden, het hoort bij de job

straffem taz
Het werd een memorable middag over de kracht van vrouwen in het theater afgelopen augustus. Katrien Van Der Perre van deAuteurs verwelkomde de Straffe Madammen op Theater aan Zee.

Het zomerfestival had dit jaar als centrale gast Theater Zuidpool, dat zijn 10-jarig bestaan viert. Ze spelen er voorstellingen als Macbeth en OpusXX. Bezieler en actrice Sofie Decleir, telg uit de beroemde theaterfamilie, moest verstek geven wegens te veel hooi op de vork. Dat overkomt ons allemaal wel eens als Straffe Madam.

Het panelgesprek met Katrien, actrice Barbara Sarafian en cultuurwetenschapper Els Snick werd er een vol vuur en passie. Madammen in het theater stappen haast elke dag uit hun comfortzone.

‘In ons vak moet je leren omgaan met afwijzingen, het hoort gewoon bij de job. Dus je moet ook durven springen als kansen op je pad komen. Ik vertrouw al jaren op mijn instinct, het heeft me tot nu toe niet in de steek gelaten’ aldus Barbara.

Veel lof voor de streepjes poëzie die werden voorgelezen door enkele straffe madammen uit eigen werk. Het lekker aperitief op het zonnige terras van de Panoramazaal van CC de Post en de gezellige hap in het festivaldorp hadden de rest van de middag mogen duren. Maar Els had nog plannen. Ze nam ons mee in de sporen van Joseph Roth, de bekende Duitse schrijver die in Oostende woonde en tijdgenoot van Marie Curie, de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar. Aangrijpende verhalen over kunstenaars op de vlucht voor het oprukkende naziregime…

Bedankt Katrien voor de organisatie!