Als je nooit faalt, neem je niet genoeg risico’s

DSC_7622Dominique Leroy, Chief Executive Officer van Proximus was onze gastvrouw in september. Met een achtergrond als marketeer vertrekt Dominique altijd vanuit de klant, maar ook vanuit de medewerkers. Ze draagt participatie hoog in het vaandel. Ze wijst erop dat mensen overtuigen over het waarom van grote veranderingen, essentieel is om draagvlak te creëren en te slagen.

Dominique deelde heel concrete tips over leiderschap. Een greep uit haar gulle advies:

  • Je moet zelf goed nadenken over wat je wil. Je grenzen bepalen, en ze dan ook bewaken. Ik koos er voor niet in het buitenland te werken.
  • Durf je kwetsbaar opstellen in een managementteam en vraag de raad van je collega’s. Je zal merken dat anderen dan volgen. Ik leerde dat bij Unilever waar ik de enige vrouw in het directieteam was.
  • Een stap terugzetten kan ook een stap vooruit zijn. Ik startte hier zonder enige ervaring in ICT in een functie die ‘lager’ was dan mijn vorige rol. Daardoor krijg je wat leertijd.
  • Als je nooit faalt, neem je niet genoeg risico. Mensen moeten veel meer leren durven. Ik droom van een onderwijs dat kinderen aanleert dat de toekomst per definitie anders is dan het verleden.
  • Neem genoeg tijd om je batterijen terug op te laden. Ik vind die energie in hardlopen, ga op zoek naar wat jou energie geeft.

De lunch vond plaats vlakbij het Maximiliaanpark, in een week waar minstens 100 andere Straffe Madammen al dagen buiten doorbrengen met man en gezin.  De gesprekken gingen ook daarover. En Dominique begon zelf spontaan over het huidige debat rond migratie:

‘Dit soort events gaan binnen enkele jaren niet meer over mannen en vrouwen maar over andere vormen van diversiteit. Die is nodig en een bron van rijkdom. We moeten radicaal gastvrij durven zijn.’