Investeren in biotech: Rad van Fortuin?

 

Op 28 januari waren de Straffe Madammen te gast bij Chris De Jonghe, Head of Life Sciences & Care bij PMV. Ze gaf ons haar visie op de wereld van durfkapitaal in Life Sciences. Is dit echt het nieuwe rad van fortuin van de Vlaamse Economie?

Waar gaat het over? Biomedische wetenschappers werken vaak in laboratoria in ziekenhuizen of bij de farmaceutische industrie, waar ze fundamenteel of klinisch onderzoek doen naar medicijnen en behandelingsmethoden voor ziektes zoals kanker.Het Vlaamse succes is het resultaat van een decennia-lang consequent gevoerd economie- en innovatiebeleid, waarin de life sciences sector als een belangrijke speerpuntsector naar voren werd geschoven. Investeringen met durfkapitaal zijn cruciaal voor de uitbouw van bedrijven in deze kapitaalintensieve en zeer risicovolle sector.

De ontwikkeling van een medicijn duurt gemiddeld 14 jaar en kost meer dan 1 miljard euro! Het is dus een erg kapitaalintensieve sector. PMV ondersteunt de sector actief en op een duurzame manier. We hebben vanuit de overheid 60 miljoen euro uitstaande investeringen in Vlaamse biotechbedrijven, die op hun beurt 600 miljoen euro kapitaal van andere investeerders aantrokken. ‘ aldus Chris De Jonghe.