‘De strafste madam en de strafste mijnheer, dat zijn mijn ouders’

Screen Shot 2015-03-27 at 10.17.18Iets meer dan 1 op 4 ondernemers in het Brussels Gewest is een vrouw (27,6 % in 2012, FOD Economie). Wie zijn ze, hoe divers zijn ze, wat drijft hen, wat kunnen we van hen leren? In mei 2015 waren we te gast bij Jan De Brabanter, Secretaris-Generaal bij BECI, het huis voor ondernemers in Brussel. Hij nodigde twee gepassioneerde ondernemers uit. De ervaren Fadia Farhat en de jonge starter Marie Martens.

Fadia Farhat is al meer dan 15 jaar CEO van Facar Export, een familiebedrijf in de sector van het maritieme transport en handel in nieuwe en tweedehandswagens, actief in België, Congo, Angola, Dubai en Libanon. Ze is ook ondervoorzitter van FBEV en Vice-President van Belgian Transport Operators.

Fadia stond tijdens deze #StraffeM lunch voor het eerst als spreker op een podium. De naturel en authenticiteit van haar verhaal verbaasde iedereen. Als 19-jarige je universitaire studie opzeggen om met je broer het familiale bedrijf uit te bouwen vanuit de ‘moeilijke’ Kuregem wijk in Anderlecht, je moet het maar doen. Haar verhaal ontroerde. De strafste madam en de strafste mijnheer zijn mijn ouders. Ik ben dankbaar voor alle crises die ik heb meegemaakt. Dat waren net de momenten om te durven, risico’s te nemen en verder te investeren in ons bedrijf.’ aldus Fadia. De bedrijfsresultaten volgden ook, zoals ze uitlegt in deze korte reportage voor TV Brussel.

Marie Martens is oprichter en CEO van het jonge bedrijf Twist Consulting, dat KMO’s en starters helpt groeien via een professionele aanpak van hun sales, marketing en branding. Na een internationale carrière kriebelde het ondernemersvirus en besliste ze te springen en haar eigen ding te doen. Ook bij haar een verhaal van vallen en opstaan, zoals alle ondernemersverhalen van madammen en mijnheren, want hun geslacht is irrelevant.

Wil je ons volgende #StraffeM netwerkevent bijwonen op 28/1 in Brussel, schrijf je dan hier in. Mannen en vrouwen welkom. Tot binnenkort?

Elke Jeurissen