Ik hou niet van work/life balance. Je bent toch niet dood als je werkt?

Screen Shot 2014-03-19 at 16.11.08Françoise Chombar, CEO van Melexis ontving op 2 juni 2016 de Vlerick Award.  Proficiat aan een warme madam!

Eind februari 2014 waren de straffe madammen te gast bij haar in Ieper, op het hoofdkantoor van Melexis, het grootste beursgenoteerde technologie-bedrijf in België. Dat werd mede opgericht door Françoise Chombar, al meer dan 20 jaar CEO van het bedrijf. De merknaam doet misschien geen belletje rinkelen, maar weet dat in ongeveer elke wagen ter wereld gemiddeld 6 chips zitten die bij Melexis werden geproduceerd. De afgelopen 15 jaar ging de omzet maar liefst maal vijf. Weinig andere Belgische bedrijven doen het haar na.

Waarden staan centraal in haar succesverhaal. ‘We bouwden ons bedrijf op rond 5 waarden. In alles wat we doen, passen we die toe, zo ook bij de bouw van ons nieuwe hoofdkantoor hier in Ieper. In wat we doen, willen we de beste zijn op wereldvlak. Voor ons is het doel op zich echter niet belangrijk, want dat verandert eigenlijk voortdurend door de complexiteit van onze omgeving. De weg ernaar toe is essentieel, en de keuze van de gids is dat ook.”

Mevrouw Chombar houdt van haar werk, zoveel is duidelijk. Ze gruwt van de uitdrukking work/life balance en beschouwt diversiteit als een evidentie. “Iedereen kan gids van een project zijn, of die nu man, vrouw, jong, oud is, Belg of één van de andere 20 nationaliteiten die hier werken. De diversiteit in onze teams zorgt bovendien voor betere resultaten en we stimuleren samenwerking tussen mensen van verschillende teams.  Voor de ontwikkeling van ons nieuwe hoofdkantoor vroegen we aan onze medewerkers en vele klanten wat het moest worden. Als zelf je moeilijkste klant uit Japan bij de opening zegt dat het goed is, weet je dat het goed is. Een memorabel moment.”

Screen Shot 2014-03-19 at 16.10.54Vrouwenquota vindt ze maar niks. “35 % van ons managementteam en 50 % van onze Raad van Bestuur is vrouwelijk. Ze zijn allemaal gekozen op basis van hun competentie, niet hun geslacht. Voor elke vacature moet de recruitment manager wel 50 % vrouwen zien. Dat helpt.” 

Haar aanpak levert duidelijk resultaten op. Meer dan 10 jaar geleden al werd Melexis ‘Onderneming van het Jaar’, een ander memorabel moment in de afgelopen 25 jaar . ‘En vandaag zou ons dat weer lukken op basis van de cijfers’ zegt ze. De CEO werd ook al 2 maal genomineerd als Manager van het Jaar, een award waar ze duidelijk minder achter staat omdat hij niet gebaseerd is op concrete cijfers.

Deze lunch was niet mogelijk geweest zonder de hulp van Senator Nele Lijnen die er jammer genoeg zelf niet kon bij zijn. Dankjewel daarvoor! Eind maart gaan we naar Catherine De Bolle, sinds een jaar CEO van de federale politie. Wil je er graag bij zijn? Snelheid is dan de boodschap, want deze lunch is bijna volzet. Inschrijven kan via deze link.

@elkejeu