Stop #allmalepanels

Agoria, de sectororganisatie van technologie, organiseert midden oktober een Congres  getiteld ‘Insanely Digital’. Met 1 vrouwelijke spreker (over burnout) en 15 mannen op het podium was ‘Insanly Oldfashioned’ een betere titel geweest.

Hoe is het mogelijk? Terwijl honderdduizenden  euro’s worden gepompt in het aantrekken van meisjes en vrouwen naar de ICT Sector en STEM richtingen, vindt de sectorfederatie het geen probleem om geen enkel vrouwelijke rolmodel op haar Innovatiecongres aan het woord te laten.

Agoria doet het zelfs slechter dan het gemiddelde van 15 %. Dat is het gemiddeld aantal vrouwen dat als spreker op congrespodia staat. Als je me niet gelooft, neem dan eens een kijkje op de site van AllMalePanels. Je kan er ook zelf melding maken van congressen zonder vrouwelijke sprekers, op Twitter met de hashtag #allmalepanels #manels #straffeM.

Ze bestaan nochtans echt. Straffe Madammen, ook in ICT, die graag hun expertise en verhaal delen. Via onze actie voor meer experten in VRT nieuwsprogramma’s en meer onze actie voor meer vrouwelijke bestuurders vonden we er tientallen. Ontdek hoe je zelf concreet actie kan nemen voor meer diversiteit in panels via de tips van EUPanelWatch.

De Minister van digitale agenda Alexander De Croo is lang niet de enige man die vindt dat dit niet langer kan. Agoria nam ondertussen contact om eens rond de tafel te gaan zitten. Fijn, alle verandering begint met een goed gesprek. Dankjewel aan iedereen om mee lawaai te maken, een kleine bloemlezing lees je hieronder.

Elke Jeurissen