Wil je doorbreken op wereldniveau, aanvaard dan onzekerheid

DSC_2093Meisjes met toptalent in wetenschap. Ze bestaan echt. Dat toont de film “Hidden Figures’ die gisteren werd voorgesteld in België tijdens een avantpremiere met de Straffe Madammen.

Op 13 oktober 2014 waren enkele Belgische toppers onder hen te gast bij iMinds in Gent voor een Straffe Madammen netwerkvent. Hieronder delen we graag nog eens ons artikel van toen.

Ann Dooms van VUB-iMinds legde uit hoe ze via wiskunde kan achterhalen welke digitale beelden gemanipuleerd zijn en welke niet. Belangrijk als je weet dat heel wat terroristische organisaties voortdurend aan beeldmanipulatie doen. Ze werkt samen met Ingrid Daubechies, die andere Belgische Straffe Madam in wiskunde aan Princeton om het Lam Gods verder te ontcijferen. Lees hier hoe ze dat doen. En heb je toevallig nog een ‘Van Gogh’ op je zolder liggen, kan je bij Ann nagaan of het een echte is. Nooit gedacht dat wiskunde zo interessant kon zijn. Herbekijk hier de TEDtalk van Ann.

In het panelgesprek met Ann,  Shenja van der Graaf van VUB-SMIT en Reinhilde D’Hulst van VITO hoorde ik een warme oproep aan de overheid om de financiering van wetenschappelijk onderzoek anders aan te pakken. ‘Onzekerheid is een essentieel onderdeel van elk wetenschappelijk onderzoek. Je kan nooit vooraf zeggen wanneer je een belangrijke doorbraak zal bereiken, ook al wordt dat vandaag geëist door de betalende overheid. Sommige onderzoeken leiden tot niks, maar er zijn ook Belgische doorbraken van wereldniveau. Bij onderzoek dat betaald wordt door privépartners krijgen we meer ruimte voor die onzekerheid.’ 

Ik peilde ook even naar het gebrek aan evenwicht van vrouwen in wetenschappelijke middens. Hoewel meer dan 50 % van de universitaire studenten een vrouw is, stoot slechts een klein percentage door tot de top. Het aantal meisjes dat kiest voor wetenschappelijke richtingen ligt rond 30 %, zo blijkt uit cijfers van het STEM-platform. Wat nodig is om daar verandering in te brengen?  ‘Op mijn 12e bezocht ik Madam Tussauds in Londen. En ging op de foto met Albert Einstein, mijn idool. Voor mij was het heel vroeg duidelijk waar mijn passie lag. Maar ik denk dat we vooral meer rolmodellen nodig hebben, mensen zoals wij die naar voren treden.‘ aldus Ann. Laat meisjes op jonge leeftijd kennismaken met wetenschappen. Coderdojo, dat in België werd geconcretiseerd door Martine Tempels van Telenet, is een mooi initiatief waar kinderen leren programmeren en zelf werk ik mee aan de zomerkampen van Idee Kids.‘ aldus Reinhilde. ‘We moeten ook onze algemene cultuur bijstellen, die invloed van rolpatronen is erg grootBied genoeg variatie aan in speelgoed, het begint op heel jonge leeftijd. Laat alle kinderen bijvoorbeeld bouwen.‘ vult Shenja aan.

Hier vind je een foto-impressie van deze boeiende Straffe Madammen lunch. Bedankt aan Tru Lefevere van iMinds voor het samenstellen van een topaffiche en voor de gastvrijheid! Noteer alvast 17 november voor het volgende netwerkvent vanaf 19u bij Sanoma in Mechelen.