Start je eigen zaak op het strand van Oostende

Heel wat vrouwelijk talent loopt rond met een idee voor een eigen zaak. Waarom zou je dat niet eens voorleggen aan andere ondernemers? Deze zomer gaan Startit en de Straffe Madammen Club terug op zoek naar #femalefounders.
Je idee voor een eigen zaak delen met anderen, is de eerste stap naar concrete realisatie. Zo wordt het altijd beter. Dat kan op drie manieren.

1. Kom naar onze exclusieve zomersessie met de startup community van StartitKBC op 24 augustus in Oostende. 

 Het wordt een leerrijke namiddag en avond op het strand van Oostende:

De deelnamekost is 50 euro. Inschrijven kan via deze link.

2. Leer van andere #femalefounders tijdens onze gratis webinars

Schrijf je nu in voor het eerste gratis webinar op 29 augustus van 12u tot 13u via deze link en noteer alvast 7 en 14 september voor de volgende webinars. Andere #femalefounders delen hun ervaring tijdens deze webinars en al je vragen over het Startit programma worden beantwoord. Gratis, goedkoop en efficiënt.
De gratis webinars tijdens onze voorjaarseditie werden erg gesmaakt. Ondernemers Hannelore Waterschoot van Talentree, Hilde Vanbrempt van iDalko en Nathalie Sintobin van Frucon² deelden hun verhaal en gaven onderneemsters (in spé) concrete hulp bij het vormgeven van hun idee of het laten groeien van hun bestaande onderneming. Herbekijk de #femalefounders webinars hier. Verhalen van andere #femalefounders ontdek je hieronder.

3. Dien je startup idee in voor eind september

Na onze eerste samenwerking dit voorjaar bleek 42 % van de nieuwe lichting startups minstens 1 female founder te hebben, zoals je kan lezen in dit artikel in Trends. De groep van meer dan 500 startups in de community telt productbedrijven en dienstbedrijven in zeer uiteenlopende sectoren voor consumenten en bedrijven. Je krijgt er niet alleen een gratis begeleidingstraject, maar ook toegang tot een werkplek, een mentor, experts, workshops, events en een uitgebreid netwerk. Dien voor eind september je kandidatuur in op www.startit.be. Ja, het is normaal als je nog niet op alle vragen kan antwoorden. De community helpt je net om je idee te verfijnen en in een concreet plan te gieten.

Word mentor van #femalefounders

Wil je graag andere vrouwelijke startups of scaleups ondersteunen als mentor binnen het incubator programma van Startit@KBC? Ook dat kan! Meer vrouwelijke rolmodellen zijn broodnodig en je steekt in dit ondernemersnetwerk ook zelf veel op. Meer informatie over mentorship bij Start it @KBC vind je hier.

Straffe Madammen helpen elkaar. Altijd en overal. Help jij mee om al dat vrouwelijk ondernemerstalent eindelijk zichtbaar te maken? Deel de oproep dan met de hashtags #straffeM #femalfounders. Dankjewel en geniet van de zomer!

 

Elke Jeurissen


straffeM_mugshot_ann

Nummer 7 in onze #girlboss reeks is een interview met Ann Vancoillie, zaakvoerster van Aluvision en Creaplan. Aluvision biedt oplossingen voor standenbouw, Creaplan is dan weer actief in de standenbouw en interieursector. Ze won in 2012 de Womed Award en werd zo de vrouwelijke ondernemer van het jaar. De Womed Award zet een uitzonderlijke onderneemster in de kijker die minstens 5 jaar haar eigen zaak runt.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Ondernemen zit in mijn DNA; ik kom uit een ondernemersgezin. Voor mij was ondernemer worden een evidentie, ik heb er nooit aan getwijfeld… en bijna zelfs nooit bij stil gestaan.

Wat heeft je het meest verrast tijdens je ondernemerscarrière?

Ondertussen ben ik al bijna 20 jaar ondernemer. Ondernemen is een missie, die elke dag nieuwe verrassingen brengt. Ondernemen is geloven in de haalbaarheid/schoonheid van je dromen en dat zorgt elke dag weer voor schitterende verrassingen. Het is net die afwisseling, dat “nieuwe” dat ondernemers aantrekt. Iedere dag zijn er nieuwe uitdagingen en ambities die je vol passie aangaat!

Wat is jouw top-tip voor iemand die zijn ondernemerscarrière wil beginnen?

Ga voor je dromen – of zoals Eleonore Roosevelt (een vrouw!) dat zo mooi zegt: “the future belongs to those who believe in the beauty of theirs dreams”. Deze quote hangt dan ook in mijn bureau 🙂


straffeM_mugshot_suyin

Nummer 6 in onze #girlboss reeks is een interview met Suyin Aerts, een powerlady en zaakvoerster van X-Treme Creations (visueel marketing materiaal), freelance presentatrice/journaliste bij Kanaal Z en Canal Z en freelance host/moderator voor events. Daarenboven neemt voor het tweede jaar de rol van Voorzitster Artemis Brussel op zich.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Na een carrière als topsporter en actrice voor televisie kwam ik in de mode terecht. Ik combineerde deze job met een Postgraduaat Industrieel Ondernemersbeleid. De idee was om na deze studie zelf een bedrijf te starten in de mode.

Maar ik kreeg de offer I couldn’t refuse van mijn partner om mee in zijn bedrijf  X-Treme Creations te stappen dat toen al meer dan 10 jaar bestond. Een uitdaging, want ondernemen als koppel zou niet evident zijn zeggen ze in de wandelgangen vaak…. Maar wij bewijzen elke dag het tegendeel en dat was dus een erg fijne verrassing.

Als vrouwelijk rolmodel wil ik vooral andere vrouwen inspireren om zeker te gaan voor een leven als ondernemer. Je mag spijt hebben van wat je deed maar nooit van wat je nooit hebt gedurfd.

Wat heeft je het meest verrast tijdens je ondernemerscarrière?

Deze carrière is ook perfect combineerbaar met een gezin. Laat je dus niet het tegendeel aanpraten. Ik combineer mijn job als ondernemer nu ook met een freelance job in de media en ik ben voorzitter van een netwerk voor vrouwen.

Met een goede planning is er dus heel veel mogelijk. Waar een wil is, is een weg.

Wat is jouw top-tip voor iemand die zijn ondernemerscarrière wil beginnen?

Mijn tip: netwerk met andere ondernemende vrouwen want samen zijn we zoveel sterker.

Dat ze een #StraffeM is, dat is zeker: Suyin won in 2012 de Talent Award Vrouwen Marketing & Communicatie. En in 2015/2016 werd ze als Netwerkster van het Jaar uitgeroepen. Haar slogan luidt “…because to get the right answers it is essential to ask the right questions” (www.suyin.be). Meer informatie over het carrièrenetwerk Artemis Brussel vind je hier.


straffeM_mugshot_fadia

Nummer 5 in onze #girlboss reeks is een interview met Fadia Farat, al meer dan 15 jaar CEO van Facar Export, een familiebedrijf in de sector van het maritieme transport en handel in nieuwe en tweedehandswagens, actief in België, Congo, Angola, Dubai en Libanon. Ze is ook ondervoorzitter van FBEV en Vice-President van Belgian Transport Operators.

Waarom ben je ondernemer geworden?

In 1996 stierf mijn grootvader. Mijn vader, die sinds 23 jaar het ouderlijk nest had moeten verlaten en ver weg was van zijn ouders heeft de klap niet goed kunnen verwerken. De zaken begonnen slecht te gaan en financieel ging het alsmaar moeilijker. Mijn moeder, kon de druk van de zaak alleen niet aan en kreeg te kampen met gezondheidsproblemen. Ik was 19, en studente handelsingenieur aan de VUB. Op een winteravond in 1999, kwam de ambulance mijn moeke meenemen. Haar bloeddruk was enorm gestegen en ze moest opgenomen worden. Als een ijsblok stond ik daar te staren aan het raam toen de ziekenwagen wegreed…

De volgende dag ben ik opgestaan, ben naar de zaak gestapt, de deuren geopend en ben eraan begonnen. Zo, zonder teveel na te denken.

Nog hetzelfde jaar maakte ik van het logistieke departement (die initieel bedoeld was om de klanten een service te bieden door hun bij ons aangekochte wagen naar Afrika te krijgen ), het hoofddepartement. Na een paar jaar werden we de Nr 1 van de RORO-verschepers in België richting Afrika (Angola) met hoogtepunten tot 3500 wagens maandelijks.

De reden was dus een beetje een “force majeure”, maar “la force était avec moi” 🙂

Wat heeft je het meest verrast tijdens je ondernemerscarrière?

Hoe ondernemerschap van je een verantwoordelijk, sterk en gemotiveerd iemand kan maken, die steeds de problemen minimaliseert, leert haar team te motiveren, aan de kar leert te trekken ipv op de kar te gaan zitten,.. Kortom.. hoe ondernemen je een beter en positiever iemand laat worden.

Wat is jouw top-tip voor iemand die zijn ondernemerscarrière wil beginnen?

Volg je hart, wees positief, omring je door mensen die je raad kunnen geven, durf risico’s te nemen, leef en laat leven, wees een rechtvaardige en slimme leidster en vooral : geloof in jezelf!

Fadia stond vorig jaar tijdens een #StraffeM lunch voor het eerst als spreker op een podium. De naturel en authenticiteit van haar verhaal verbaasde iedereen. Als 19-jarige je universitaire studie opzeggen om met je broer het familiale bedrijf uit te bouwen vanuit de Kuregem wijk in Anderlecht, je moet het maar doen. Haar verhaal ontroerde. De strafste madam en de strafste mijnheer zijn mijn ouders. Ik ben dankbaar voor alle crises die ik heb meegemaakt. Dat waren net de momenten om te durven, risico’s te nemen en verder te investeren in ons bedrijf.’ aldus Fadia. De bedrijfsresultaten volgden ook, zoals ze uitlegt in deze korte reportage voor TV Brussel.


straffeM_mugshot_nathalie

Nummer 4 in onze #girlboss reeks is een interview met Nathalie Arteel, Leading Angel at Arteel Recognition Solutions, Entrepreneur, Motivational Speaker, Writer & Engagement Expert.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Ik wilde graag iets betekenen voor andere mensen en op mijn eigen benen staan. Ik kom zelf uit een arm gezin en herinner me nog steeds dat de deurwaarder aan ons deur stond om ons huis leeg te halen. Dit is iets dat ik nooit nog wilde meemaken.

Wanneer ik 19 was kreeg ik te horen dat mijn toekomstige schoonmoeder niet lang meer te leven had. Ik heb toen mijn studies stopgezet en ben in de zaak van mijn grootouders gekomen. Enkele jaren nadien is mijn man erin gestapt. Wij hebben van het kleine winkeltje met een omzet van 100.000 euro een bedrijf gemaakt met een omzet van 6.5miljoen euro. Dit in een bijzonder moeilijke markt.

Wat heeft je het meest verrast tijdens je ondernemerscarrière?

Één van mijn belangrijkste inzichten die ik gekregen heb is dat je heel duidelijk moet weten waar je naar toe wil. Je waarden, visie en missie moeten heel duidelijk zijn voor je verder gaat. Dit is je kompas. En op basis hiervan maak je al jouw beslissingen. Wat me verrast heeft is dat ik nooit had gedacht dat ik zoveel potentieel in mij droeg. Ik keek steeds op naar andere mensen en had zelf een heel laag zelfbeeld. Een gezond zelfbeeld en een goede zelfwaardering is de basis om successen te boeken.

Wat is jouw top-tip voor iemand die zijn ondernemerscarrière wil beginnen?

Get clarity: Zorg voor duidelijkheid

Invest to become the best: Investeer in jezelf

Always leave a plus: Laat steeds een ‘plus’ achter in elke situatie waarin je komt

Alle toptips van Nathalie Arteel lees je in haar boek Durf, leef & Onderneem!. Het is een grote bron van inspiratie met een handleiding voor een gelukkig, gezond en succesvol leven vol praktische en concrete tips voor avontuurlijke vrouwen. Het boek kan besteld worden via de traditionele boekhandel of via de website www.nathaliearteel.com


straffeM_mugshot_conny

Nummer 3 in onze #girlboss reeks is een interview met Conny Vandendriessche, owner van Stella P en Founder/co-owner House of HR (Accent jobs, Logi-technic, Abylsen, …).

Waarom ben je ondernemer geworden?

Begin 1995 werkte ik 5 jaar in de uitzendsector. Tijdens een moment van reflectie hakte ik de knoop door …  Steeds vaker kreeg ik het idee dat ik geremd werd in mijn enthousiasme.  Ik wilde initiatieven lanceren om onze klanten, bedrijven én uitzendkrachten, beter te bedienen. Vanuit de toenmalige directie werd ik hierin steeds vaker geremd. Ik was écht overtuigd dat we onze job beter konden dan de andere uitzendbedrijven!

Door zelf mijn eigen business in de uitzendsector te starten kon ik die ideeën vervolgens wél uitwerken en bijstellen waar nodig. Een eigen bedrijf gaf ons de flexibiliteit om ons sterk te onderscheiden van de klassieke spelers in de sector. We gingen ons als eerste focussen op de uitzendkrachten zélf, ons goed bewust van de demografische vooruitzichten in ons land en alert voor de war for talent die hieruit zou voortvloeien.  Andere spelers in de sector werkten nog steeds vanuit de benadering van bedrijven.  Het gaf ons bedrijf automatisch snel een sterke klantgerichte bedrijfscultuur/dna.

Toen we plannen en afspraken maakten rond het opstarten van ons bedrijf, ging ik aankloppen bij mijn ouders om de laatste financiële noden in te vullen. Mijn vader antwoordde me botweg dat hij mij geen geld zou toestoppen. Vrouwen konden in de perceptie van mijn vader géén ondernemer zijn, hooguit een ambachtelijke éénmanszaak runnen … Stel je voor hoe dit bij me aankwam ! Hijzelf had een succesvolle bloemenzaak, mijn tweelingsbroer zou hem automatisch opvolgen. In tegenstelling tot wat hij vermoed had, gaf dit mij een onwaarschijnlijke boost om het tegendeel te bewijzen.  Tot op vandaag is hij nog niet teruggekomen op zijn harde uitspraak.  Het blijft dan ook een rode draad in alles wat ik doe om het tegendeel te bewijzen.

Ik wou altijd al financiëel onafhankelijk zijn.  Ik zou doen waar ik zin in had, ik wou niet op de loonlijst staan van een ander … Ik wou zelf verantwoordelijk zijn voor mijn eigen keuzes en financiële vrijheid !

Wat heeft je het meest verrast tijdens je ondernemerscarrière?

Ik sta vaak versteld hoe moeilijk het is om mensen te motiveren. Werken mét mensen vraagt héél intense inspanningen – relaties opbouwen is van cruciaal belang bij het uitbouwen van een onderneming.  Netwerken is een werkwoord ! Ik heb mij daar heel snel in geskilld.  Mensen vertellen me soms dat ik een vlotte netwerker ben, maar neem van me aan, dat ik daar in de loop der jaren sterk aan gewerkt heb, in gegroeid ben …

Wat is jouw top-tip voor iemand die zijn ondernemerscarrière wil beginnen?

Weet wat joùw competenties zijn, en welke je niét in huis hebt ! Laat je omringen door een rechterhand of neem een partner mee in het verhaal die joù op dat vlak aanvult. Leer geven, delen ! Je krijgt er een pak voor terug …


Nummer 2 in onze #girlboss reeks is een interview met Vera Smets, Founder en Owner van Finance is Fun – Fincover, financieel expert, trainer & coach.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Ik wilde baas zijn over mijn eigen creativiteit. Dingen creëren en aanbieden zoals ik het wil, dat vond en vind ik nog altijd heerlijk!

Wat heeft je het meest verrast tijdens je ondernemerscarrière?

Echte verrassingen heb ik niet gehad. Misschien wel omdat ik wist dat ik het onverwachte tegemoet ging. Onverwachte ervaringen kunnen negatief of positief zijn. Van de positieve geniet ik ten volle. De negatieve laat ik even binnenkomen – lees: ik loop te sakkeren. Daarna probeer ik te zien wat ik kan leren. And then I move on!

Wat is jouw top-tip voor iemand die zijn ondernemerscarrière wil beginnen?

Feel the passion: Je moet veel passie voelen voor je project. Dat is de start.

Get real: Als wat jij wil doen al volop in de markt aanwezig is, moet je misschien je idee bijstellen. Zorg dat wat jij brengt anders is dan wat de massa doet. Als je nadenkt over dit verschil, ga dan in de schoenen staan van je klant. Vindt zij dit interessant? En vooral, wil zij daarvoor betalen?

Don’t go cheap: Ook voor prijszetting ga je in de schoenen van je klant staan. Het kan de klant niets schelen wat je product jou kost. Zij heeft enkel interesse in de meerwaarde die het haar brengt. Durf die waarde te vragen!! Vooral vrouwen trappen vaak in de valkuil van te lage prijzen te vragen, waardoor ze de groei van hun onderneming in de weg zitten.


Nummer 1 in onze #girlboss reeks is een interview met Carole Lamarque, Founding Partner bij Duval Union en auteur bij Lannoo Campus van het boek ‘Influencers’ .

Waarom ben je ondernemer geworden?

De toekomst is boeiend en onzeker, maar de beste manier om je toekomst te voorspellen is om hem zelf te maken. Ingrid De Clercq leerde me dat je innovators in corporate omgevingen moet beschermen (ring-fence your innovators) tegen de gang van zaken om ervoor te zorgen dat ze niet geassimileerd worden, maar dat ze hun toegevoegde waarde helemaal kunnen inzetten. Ondernemen heeft me de kans gegeven om te evolueren van intrapreneur naar entrepreneur.

Wat heeft je het meest verrast tijdens je ondernemerscarrière?

Als ondernemer zie je hoe divers mensen kunnen zijn, en dat openheid je de kans geeft om veel meer talent te ontmoeten dan in een gesloten omgeving. Een openheid die veel meer leeft bij mijn huidig vorm van ondernemen bij Duval Union, door een unie te zijn van verschillende ondernemers is de diversiteit in kennis, stijl, leeftijd, impulsen, connecties etc. vele malen groter. Ik ben helemaal verrast wat je in een ondernemend ecosysteem kan bereiken.

Wat is jouw top-tip voor iemand die zijn ondernemerscarrière wil beginnen?

Zoek een aantal mentors! Je mag je er niet voor schamen om professionele raad te vragen aan verschillende mensen die meer jaren op hun teller hebben. Daar zullen vrouwen bij zijn, en waarschijnlijk veel mannen. Om één of andere reden zijn vrouwen veel zuiniger met het helpen van elkaar. Bij deze een oproep aan alle dames: zodra je zelf iets kan bijbrengen aan een andere vrouw, doe-dat-dan-toch. Al was het maar omdat belangeloos hulp bieden aan iemand die het op het eerste zicht waard is gewoon ontzettend veel deugd doet.

Als ik, in alle bescheidenheid, jongedames nog een tip mag geven, dan raad ik ze aan om meteen zelfstandig te worden. Niet te lang twijfelen. De ondernemerswereld heeft nood aan diversiteit, maar daarnaast zal het hen ook meer flexibiliteit geven in het organiseren van wat ze graag willen doen met hun leven. Ikzelf ben pas recent overgestapt en ik heb aan mijn ervaringen als ‘intrapreuneur’ bij Shell, Proximus, Sanoma en Telenet wel een gevoel van trots overgehouden. Maar misschien had ik de overstap iets vroeger moeten maken. In ieder geval ga ik er nu even gedreven voor, als onderneemster.