the future might be female, let’s make it inclusive too

IMG_0021Gastblog Hanan Challouki

“The future is female.” Het is een zinnetje dat ik vaak lees en te horen krijg, maar wanneer het gebruikt wordt, lijkt het vooral te gaan over dezelfde vrouwen. Een realiteit die ik graag wil veranderen.-

Toen Elke Jeurissen mij vroeg om een maand lang de sociale media van Straffe Madammen over te nemen, was ik meteen enthousiast. Het in de kijker zetten van mijn eigen rolmodellen en superdivers talent introduceren aan een breed publiek, dat moet je mij geen twee keer vragen. Ik ken zoveel vrouwen die geëngageerd zijn, die talent hebben en die zelden in de spotlight staan. De oorzaak? Vanuit mijn perspectief begint het vaak bij een gebrek aan een netwerk.

Ik vind Straffe Madammen een boeiend initiatief (en nee, ik word niet betaald om dit te schrijven), omdat het een netwerk is van vrouwen die in de kijker staan omwille van dat waar ze goed in zijn. Als er iets is wat vrouwen met een superdiverse achtergrond missen, is het een focus op hun skills en talenten. Ze worden veel vaker benaderd omwille van hun achtergrond, en beduidend minder om hun expertise.

Maar waarom zijn initiatieven zoals Straffe Madammen, die de focus leggen op die talenten, dan toch redelijk homogeen qua doelpubliek? Mijn verklaring is heel simpel. Wat je niet ziet, is veel moeilijker na te streven. Wanneer ik evenementen zie die enkel voorbehouden lijken voor een zeer beperkt publiek, zal ik mij minder snel geroepen voelen om mij aan te melden. Hierdoor is er nog minder diversiteit op het evenement en zo kunnen we blijven doorgaan. Maar we moeten natuurlijk ergens beginnen. En net als mijn verklaring, is ook mijn oplossing redelijk simpel: we kunnen initiatieven en netwerken alleen maar inclusiever maken, als we ze ook echt delen met elkaar.

Wie talent in de kijker wil zetten, moet om te beginnen naar zijn/haar eigen omgeving kijken. We moeten ervoor zorgen dat het werk en de projecten van de mensen in onze eigen omgeving zichtbaar zijn en deze delen met elkaar. Het is de enige manier om meer visibiliteit te creëren en ervoor te zorgen dat deze mensen de kans krijgen om op te vallen binnen andere kringen dan die waarmee ze reeds vertrouwd zijn.

Screen Shot 2018-03-23 at 16.27.36

Ik kreeg de afgelopen drie weken verschillende berichtjes van vrouwen die het appreciëren dat ik hun werk in de kijker zet. Zo deelde ik het interview op Girlcrush met Sarah Dimani, modeblogster met ruim 100.000 volgers en de ambitie om de volgende Anna Wintour te worden. Of een persoonlijke post van Yousra Benfquih, de eerste Belgisch-Marokkaanse vrouw die een publicatie schreef voor ELLE België en het meteen tot de cover van het magazine schopte. En dan is er fotografe Isabelle Pateer, die met haar foto’s reeds deel mocht uitmaken van talrijke internationale exposities en wiens werk onder andere verschijnt in de New York Times. Of Aya Sabi, die onlangs als schrijfster haar debuut maakte met de roman “Verkruimeld land.” Het zijn vrouwen die getalenteerd en ambitieus zijn en waarvan ik blij ben dat ik ze tot mijn netwerk kan rekenen.

Ik hoop dat de volgers van Straffe Madammen het dan ook fijn vinden om vrouwen te leren kennen die ze in hun eigen omgeving misschien minder snel tegenkomen. Het doel van mijn curatorschap is dan ook niet enkel om de netwerken van anderen uit te breiden, maar vooral om mensen met elkaar te verbinden. Dus laat jezelf vooral inspireren door deze overvloed aan jong en superdivers talent, want “the future might be female, but let’s make it inclusive too”.

Hanan Challouki, Gastcurator Straffe Madammen maart 2018

Co-Founder http://www.allyens.com & http://www.mvslim.com