Wanted – quota voor incompetente mannen

Ik bekeek net De Afspraak van gisterenavond. Vlaams Belang onderhandelaar Chris Janssens gaf er een quasi monoloog over de zin of onzin van diversiteit op het scherm bij de VRT. Gelukkig kwam er na 5 minuten enig weerwerk aan tafel van Sihame El Kaouakibi, sociaal ondernemer, nieuw Vlaams parlementslid en voormalig lid van de Raad van Bestuur van VRT. 

De bullshit bingo rond quota draaide op volle toeren.

We moeten mensen kansen geven op basis van hun kwaliteiten. Bij de aanwerving, bij de gasten in uitzendingen van de nieuwdiensten. Rolmodellen moeten vanzelf aan de oppervlakte komen, op basis van hun talent. Ze moeten niet gepusht worden door subsidies of quota. Allochtonen, holebi’s, wie dan ook die tot een kansengroep behoort, moet op basis van zijn eigen talenten aangeworven worden.’ aldus Mijnheer Janssens in dit interview.

Kunnen we vanaf nu die terechte eis om kwaliteit dan toepassen voor iedereen?

Ik kan de incompetente blanke mannen in topposities die ik de voorbije 25 jaar tegen kwam in bedrijven niet op 2 handen tellen. De dag dat er evenveel incompetente vrouwen als mannen aan de top staan, is echte emancipatie pas een feit. Trouwens, wij zijn geen kansengroep, wij zijn de helft van de bevolking.

We hebben meer diversiteit in leiderschap hard nodig om de complexe problemen vandaag het hoofd te bieden. Er is actie nodig, en wel nu. Niet voor meer gelijkheid, want dat is een illusie. Wel voor meer inclusie, zodat de vrouwelijk stem aan bod komt en gehoord wordt op het hoogste niveau in bedrijven, in de politiek, in alle aspecten van onze maatschappij. Het is hoog tijd om 3 versnellingen hoger te schakelen. Dit is geen vrouwenzaak, dit is een groeiopportuniteit voor onze samenleving. 

De vraag of er wel genoeg potentieel of kwaliteit is, is volledig achterhaald.

Veel meisjes doen het beter op school dan jongens, de instroomcijfers naar hoger onderwijs zijn al decennia gelijk.

Maar de cijfers aan de top spreken boekdelen. Dit is geen fake news. Vrouwen vertegenwoordigen maar 25 percent van de experts die aan bod komen in nieuwsprogramma’s. Bij de VRT is het hoger, omdat de overheid hier een doelstelling van maakte in de beheersovereenkomst en streeft naar 40 percent vrouwen en 7,5 % nieuwe Vlamingen op het scherm tegen 2020

15 percent van de sprekers op congressen is een vrouw. Bij het management van onze bedrijven is slechts 23 percent een vrouw en bij de burgemeesters gaat het om 16 percent. Bij de Vlaamse overheid ging het aantal vrouwelijke topambtenaren er de voorbije regeerperiode zelfs op achteruit. Twee op drie ondernemers is een man en het merendeel van onze bedrijven heeft geen enkele vrouw in het bestuur.

In de Raden van Bestuur van beursgenoteerde bedrijven gaat het om 27 percent, een verdrievoudiging sinds 2007. Niet vanzelf, maar dankzij de invoering van wettelijke quota. Men zocht harder en men vond ze. In de nationale politiek braken vrouwen pas echt in grote getale door dankzij de quotawet. Het Vlaamse Parlement had in de voorbije periode de toppositie in Europa met 44 % vrouwelijke parlementsleden. Durft u in vraag stellen of die wel genoeg kwaliteit hebben? Dat was niet gebeurd zonder het ritssysteem waarbij afwisselend een man en vrouw op de kieslijsten kwam.

We willen niet meer diversiteit, maar wel meer diverse opinies’ zei Mijnheer Janssens nog in De Afspraak. Zijn partij kwam erg veel aan bod tijdens de voorbije campagne en bepaalde het thema. De partijvoorzitter werd door alle media gebracht als ‘one of the guys’. Het leverde veel stemmen op. Wat willen ze eigenlijk nog meer? Quota voor Vlaams Belangers op de VRT? Ik zou het verfrissend vinden als ze ook eens zouden luisteren naar die andere, diverse opinies. Als het Vlaams Belang straks in de Regering wil, zal het niet allemaal hun goesting zijn. Elke regeerakkoord is een compromis. Ik vraag me af of de partij daartoe wel in staat is. Luisteren naar anderen, overeenstemming zoeken, het gemeenschappelijk belang boven het eigen belang plaatsen. 

Jouw mening is even belangrijk als die van een ander’ leerde ik van mijn moeder. Ik heb dus respect voor de visie van Vlaams Belang en voor de 800.000 kiezers. Maar laat ons niet vergeten dat 82 percent van de Vlamingen niet stemde op jullie partij. Dat is ook een signaal van de kiezer. In De Standaard las ik vanochtend dat bijna 64 percent van de Vlamingen en 74 percent van de Walen vind dat er evenveel mannen als vrouwen in de regering moet zitten. Benieuwd wat uw visie hierover is. Of zijn er niet genoeg vrouwelijke toppers met kwaliteiten misschien?

Elke Jeurissen, Ondernemer en oprichter van Straffe Madammen en Fierce Ladies – Co-auteur van het boek ‘Who run the World – de kracht van vrouwelijk leiderschap’ van Tine Maenhout

foto: Marco Mertens

Dit opiniestuk verscheen op 5/6 ook op VRT Nws .