Ze bestaan echt

We vinden zo moeilijk vrouwen die in onze talkshow het woord durven nemen. We hebben echt gezocht naar vrouwelijke sprekers voor ons congres, maar we vinden ze gewoon niet. Vrouwelijke bestuurders? Allemaal goed en wel, maar het moet wel kwaliteit zijn he? Vrouwen als excuus-truus opnemen in onze jury, daar doen we niet aan mee.

Ik hoor en lees dit soort uitspraken nog altijd. Dagelijks.

Na 15 jaar ervaring in de organisatie van grote congressen met topsprekers & het begeleiden van vele mensen in de media, heb ik geleerd dat dit vaak de realiteit is. De spreektijd van vrouwen in Vlaamse journaals was 22 % in 2011. Het aantal vrouwen op de affiche van relevante conferenties is niet becijferd, maar schat ik op 15 %. Maar het is niet omdat ze moeilijk te vinden zijn, dat ze niet bestaan.

Dus ging ik op zoek. Onder het motto ‘impossible is nothing’ stuurde ik vrijdagochtend 14 december 2012 volgende tweet:

tweet straffe madammen

Op minder dan 24u was er plots een lijstje van meer dan 200 straffe madammen, gecrowdsourced en aangeraden door anderen. Ondertussen zijn het er bijna 800 en je kan ze hier volgen. Ze bestaan dus wel degelijk. Laat je me weten wie nog ontbreekt?

Straffe madammen, deze website is er van en voor jullie. Je moet immers gekend, relevant, expert & taalvaardig zijn in je domein als je aan bod wil komen in bedrijven, in de media en op congrespodia. Ik geloof niet in opgelegde quota, wel in de kracht van samenwerking.

Vrouwen zichtbaar maken, dat is mijn missie. Als straffe mensen elkaar helpen, komen we al een heel eind. Doe jij ook mee?

Elke Jeurissen, liefhebber van straffe madammen en mijnheren

@elkejeu/straffemadammen

#straffeM